Krone firar sitt intåg på marknaden för självgående maskiner

Den 10 maj 1996 var den stressigaste dagen i hela min karriär,” säger Dr Josef Horstmann när han tänker tillbaka på en synnerligen minnesvärd dag i Krone Maschinenfabriks historia. Denna dag avslöjade Krone sin prototyp av en självgående högkapacitetsslåtterkross – BiG M. På morgon, strax före presentationen fick maskinen en snabbtvätt, innan den visades för den internationella pressen på eftermiddagen. Men, på väg tillbaka mot visningen, började tvätthallen att brinna. Lyckligtvis kunde elden snabbt släckas och teamet lyckades reparera BiG M tillräckligt för att den skulle kunna visas upp på sin debut på eftermiddagen: ”Allt gick bra, även om vi inte kunde visa alla funktioner, men det var det ingen som märkte.”

Även om BiG M:s enorma arbetsbredd, 9,10 m startade upp mycket diskussioner, så blev den självgående slåtterkrossen överraskande populär väldigt snart. ”Maskinstationerna som provade BiG M var nöjda,” lägger Josef Horstmann till, ”eftersom maskinen gav dem å ena sidan en enorm effektivitet och å andra sidan var den godkänd för transport i 40 kilometer i timmen. Vi slog alltså två flugor i en smäll, maximal effektivitet och snabb transport mellan fälten.

Dr Josef Horstmann tänker tillbaka på en synnerligen minnesvärd dag i Krone Maschinenfabriks historia. 

Den osedvanliga effektiviteten hos denna slåtterkrossjätte demonstrerades 1999 när den deltog i ett 24-timmars uthållighetstest: 315,1 hektar slogs under 24 timmar och 15,2 hektar på en endaste timme. Dessa två tal gjorde att Krone kom med i Guiness rekordbok och skingrade alla återstående tvivel.

2001 presenterade Krone den modifierade BiG M II med en arbetsbredd på 9,7 m och ny drivlina. Drivlinan anpassade motorvarvtalet till den aktuella körhastigheten och uppnådde betydande besparingar jämfört med de första BiG M modellerna och minskade påfrestningarna och belastningen på motorn och drivlinan. Dessa ändringar ökade på BiG M:s popularitet, vilket ledde till att man i maj 2003 hade sålt 500 enheter.

På Agritechnica 2007 presenterade Krone ett nytt och framåtblickande designkoncept för BiG M, med 510 hästkrafter och en arbetsbredd på 13,20 meter. ”Tänker man tillbaka, tror jag att vår BiG M var lite före sin tid, men den gav en försmak av vad som komma skulle,” säger Horstmann. Den väl beprövade 9,7 meters BiG M fortsatte att vara oförminskat populär vilket ledde till att i oktober 2008 rullade den 1000e BiG M ut från fabriken i Spelle.

På Agritechnica 2009, presenterade Krone BiG M 400. Enastående funktioner som motorn på 400 hästkrafter, låghastighetskonceptet och HeavyDuty knivbalken med SafeCut tallriksskydd. 2011 lanserades BiG M 420, den fjärde generationen, med MAN motor och arbetsbredd på 9,7 meter, ny styling och ännu bättre förarkomfort än föregångarna. Under de kommande åren utrustades denna jätte med en högpresterande kross (CV) och en valskross (CR) som tillval och det gick att antingen sprida det snittade materialet eller samla det i en sträng, funktioner som utökade mångsidigheten och produktiviteten.

Den femte generationen följde 2017 med BiG M 450 modellerna. Enastående funktioner på dessa modeller var den steglösa transmissionen, den nya knivbalken och den hydrauliska styrningen av marktrycket för alla tre krossarna, som styrdes från hytten, plus motorn från Liebherr på 449 hästkrafter och 1000 timmars serviceintervall.

Den senaste modellen som nådde den internationella marknaden var BiG M 450 CR, med valskross för excellent produktivitet i baljväxter som lusern. Kunderna kan välja mellan profilerade plastvalsar och de nya M-valsarna som är gjorda i stål. Båda varianterna levererar exemplarisk krossningskvalitet. Den nya och robusta CR-stålvalsen med ”M”-profil rekommenderas för användning vid svåra förhållanden, som i bladrika grödor och steniga fält.

Dr Horstmann summerar BiG M erfarenheter hos Krone: ”Genom de 25 åren har Krone hela tiden fortsatt att förfina den självgående slåtterkrossen till dagens professionella nivå. BiG M imponerar inte bara i högavkastande grödor eller kuperade fält, utan även i små fält. Tack vare enastående smidighet och förmågan att använda krossarna separat, arbetar den snabbt och lätt i besvärliga och små fält. Som en följd av detta, har BiG M fortsatt att vara populär i framförallt Tyskland, Nordamerika, Japan och Irland. Enligt våra orderböcker kommer BiG M nummer 3545 att rulla ut från fabriken de sista dagarna av vårt räkenskapsår, den 31 juli 2021. Detta reflekterar tydligt en framgångshistoria i en väldigt konkurrenskraftig miljö, där traktorerna blir allt starkare och trippelkombinationerna får allt större arbetsbredd. Trots alla förändringar, är en sak helt säker: BiG M och framgången med denna, var bidragande i Krones beslut att ge sig in i exakthackssegmentet.”

Boka din demo BiG M 450 CV hos din närmaste  Söderberg & Haak återförsäljare redan idag

Mer information om BiG M 450