Exemplarisk kvalitet på slåtterkrossningen

Krone introducerar nya valskrossar för sin högpresterande självgående slåtterkross BiG M för att komplettera den väl beprövade slåtterkrossen med stålslagor (CV), som ger en idealisk behandling av baljväxter som exempelvis lusern. Den nya valskrossen kommer i två varianter, dels en med profilerade plastvalsar dels den nya stålvalsen M-Rolls. Båda varianterna ger en exemplarisk kvalitet på krossningen, och den nya och robusta CR-stålvalsen med ”M”-profil rekommenderas för användning vid väldigt besvärliga förhållanden, t ex vid väldigt bladrika grödor och steniga fält.

De nya stålvalsarna, som är 25 cm i diameter, har individuella drivningar som säkerställer att även stora materialmängder behandlas intensivt, utan att något fastnar men ändå med hög genomströmningshastighet. Eftersom de båda valsarna arbetar utan kontakt, rör sig även enheten väldigt mjukt. En annan pluspoäng hos detta drivsystem är att det inte stoppar den övre valsen från att röra sig uppåt för att undvika främmande föremål, vilket säkerställer att valsar och drivlina inte skadas.

Intensiteten på krossningen kan justeras i steg för anpassning efter olika grödor och skördenivåer (0,5 mm till 25 mm valsavstånd). Inställningarna görs snabbt och lätt från hytten för optimal torkning medan man undviker fragmentering, vilket har visat sig ge positiva effekter på näringsinnehållet.

BiG M 450 CR har även som standard strängsamlare för huggning, krossning och strängning i en överfart, vilket sparar tid och minskar risken för kontaminering medan kvaliteten på fodret förbättras. Chassits automatiska höjdstyrning tillhandahåller en riklig markfrigång i grödor med höga skördenivåer. Alternativt kan Big M även utrustas med justerbara stränghuvar för en ännu mer exakt styrning av torkningsprocessen.

Kraftfull motor och hydropneumatisk fjädring för fram- och bakaxel
Den självgående högpresterande slåtterkrossen drivs med en 12 liters motor på 449 hk. Den klarar avgaskraven för Steg V, och har ett serviceintervall på 1000 timmar. Motor och drivlina är monterade på så kallade ”Silent blocks” för en mjuk körning. Automatisk motorstyrning är en standardfunktion som automatiskt växlar mellan Eco och M-läge, vilket säkerställer att ingen motoreffekt förloras och att man sparar bränsle vid skörd av lågavkastande grödor.

En nyutvecklad styrning för belastningsbegränsning minskar körhastigheten automatiskt, vid ökad motorbelastning. Detta säkerställer hela tiden ett rent snitt.

En annan praktisk detalj är den hydropneumatiska fjädringen på fram- och bakaxel; båda axlarna är hydrauliskt justerbara i höjd. Chassit höjs automatiskt med 15 cm i fältläge för att tillhandahålla maximal markfrigång; i transportläge sänks det motsvarande, så att Big M inte överskrider en transporthöjd på 4 meter. Detta innovativa chassikoncept bidrar väsentligt till den totala körkomforten.
Maximal effektivitet kommer från arbetsbredden på 9,90 m, som fälls samman till en kompakt transportbredd på 3,0 m och transporthöjd på 4 m, vilket gör Big M till ett riktigt proffs vid vägtransporter, tillsammans med transporthastighet upp till 40 km/h.

Krone Guidance – det nya ISOBUS styrningssystemet
För maximal förarkomfort erbjuder Krone det nya Krone Guidance ISOBUS styrningssystemet. Krone Guidance erbjuder olika körlägen för anpassning efter olika förhållanden. Krone Guidance låter användarna utnyttja maskinens kapacitet när man ser till arbetsbredd och körhastighet. Naturligtvis kan de välja den korrektionssignal de föredrar, antigen EGNOS eller RTK (+2 cm). Som tillval är Big M även tillgänglig med SectionControl för automatisk lyftning av en slåttermaskin.

BiG M 450 CR i kombination med de nya M-valsarna markerar ännu en nivå av professionalism hos Krones självgående slåtterkrossar. Maskinen imponerar med krossning av högsta kvalitet oavsett förhållanden, oavsett om det är grödor med mycket blad eller i fält med mycket sten. Samtidigt är den enormt smidig och har en fantastisk sidostyrningsfunktion för fronthuggaren, vilket gör att den skördar även små fält väldigt effektivt.

För mer information, kontakta närmaste Söderberg & Haak återförsäljare