Söderberg & Haak har under året ökat sitt fokus inom precisionsodling, framförallt ihop med Amazone som är en ledande aktör inom jordbearbetning, sådd, gödningsspridare och sprutor.

I takt med att vi har ökat fokuset och närvaron på Amazone ute bland återförsäljare och kunder så har vi märkt av en ökad efterfrågan på hjälpmedel för att optimera givorna på utsäde, gödning och växtskyddsmedel” säger Niclas Westmar, Produktchef Amazone.

Söderberg & Haak fick kontakt med Cultiwise genom den danska importören av Amazone Bröns Group, som under 2023 satte igång ett antal drönare från Cultiwise med imponerande resultat. Med Cultiwise kan man skapa styrfiler för Spot spraying eller variabla givor genom att scanna av fälten antingen genom satellit eller med hjälp av en speciell drönare. Drönaren kan med sin skarpa kamera kan från 60 meters höjd identifiera ogräs som är ner till 2 cm stora. I försök med spot spraying har man kunnat göra besparingar av kemikalier på upp till 90%.

I testerna vi har gjort under året har vi fått väldigt fina resultat. Drönaren har varit förvånansvärt lätt att manövrera då man ger den förutsättningarna i förväg om hur den skall köra, så när den är klar kör den automatiskt tillbaka till startpunkten. Plattformen som Cultiwise erbjuder går att använda till alla fabrikat vilket gör det lätt att implementera oavsett hur maskinparken ser ut” säger Johan Persson, Produktspecialist.

Den första drönaren har redan anlänt i Sverige, och Söderberg & Haak kommer att visa upp Cultiwise produkter i praktiken under Borgeby Fältdagar. I dagsläget kan Cultiwise erbjuda drönarteknik för att göra styrfiler, samtidigt som man kan erbjuda satellitbaserade alternativ likt ett flertal andra aktörer på den svenska marknaden. Cultiwise har genom många års försök byggt upp en stor databas för att hantera drönarkartorna.

På Söderberg & Haak har vi mångårig erfarenhet av precisionsodling. Genom vårt nya samarbete med Cultiwise tar vi precisionsodlingen till nästa nivå, där vi nu kan optimera givor i en ännu större omfattning än tidigare. Som exklusiv importör av Cultiwise kommer vi kunna skapa mervärde både för befintliga och nya kunder” säger Gustaf Thuresson, VD på Söderberg & Haak.

Personer i bild: Gustaf Thuresson VD Söderberg & Haak, Martin Kapso Cultiwise.

Vid frågor vänligen kontakta:

Niclas Westmar Produktchef
niclas.westmar@sodhaak.se

Gustaf Thuresson VD
gustaf.thuresson@sodhaak.se

Download

Pressrelease samt bilder

Publiceringsdatum: 240528