Swadro TC 1250 är Krones nya strängläggare för lantbrukare som söker en instegsmaskin. Därför andas den nya modellen funktioner som enkelhet och lättanvändbarhet, utan elektronik. Den moderna strängläggaren samlar material från 9,80 till 12,50 m och drivs med olja från endast ett dubbelverkande och ett enkelverkande hydrauluttag.

Traktorns effekt överförs mekaniskt via en patenterad transmission med skjutbara drev och drivaxlar, vilket säkerställer ett effektflöde i en rak linje. Det vältestade och beprövade drivningskonceptet Krone Easy-Line står för ett ekonomiskt materialflöde genom strängläggaren, där de främre rotorerna arbetar i en högre hastighet än de bakre rotorerna och sprider materialet framför sig i jämna och fyrkantiga strängar på 1,40 till 2,20 meter.

De främre rotorerna har en diameter på 3 300 mm och har 11 pinnarmar, de bakre rotorerna mäter 2 960 mm i diameter och har 13 pinnarmar. Antal pinnar är 22×4 på de främre rotorerna och 26×4 på de bakre rotorerna.

Lite underhåll och praktisk

Swadro TC 1250 har många Kronefunktioner vilka har provats tusentals gånger: den stabila konstruktionen, kardanrotorfjädringen och Krone Lift Tines som är vinklade längst ner, så att pinnarna förs vertikalt mot marken och lyfter gräset istället för att dra det in i strängen (Krone Lift Effect). Detta minskar kontamineringen och ger ett foder med hög och jämn kvalitet.

Ytterligare välbeprövade Krone-fördelar är rotorernas underhållsfria växellådor samt den slitstarka och även underhållsfria DuraMax-kurvbanan, som har en treårig garanti. Andra standardfunktioner är kardanfjädringen som säkerställer en optimal markföljning tvärs och med körriktningen så att materialet kan lyftas rent, för undvikande av kontaminering, även vid svåra jordförhållanden.

Den så kallade Krone Jet Effect finns naturligtvis även på nya Swadro TC 1250. Med denna teknik placeras rotorn framför sin tyngdpunkt. Denna utformning säkerställer att pinnarna aldrig dras ner i marken, varken när de lyfts eller sänks, eftersom de främre hjulen lyfts ut först och når marken sist.

De främre rotorerna har hydraulisk fjädring där nivån styrs med traktorns hydraulreglage och inställningen syns tydligt på maskinens skala. Detta betyder att föraren kan justera fjädringen snabbt och lätt för att anpassa efter skiftande markförhållanden. De bakre rotorerna har spänningsfjädrar för mekanisk fjädring.

Som tillval erbjuder Krone en oberoende lyftfunktion, även för rotorerna på Swadro TC 1250 – en verkligt bra funktion i kilformade fält, för exakt lyftning och sänkning.

Höjden ställs in snabbt och lätt med en vev. Varje rotor har en skala med små steg för att uppnå exakta inställningar. Självklart kan de fyra rotorerna justeras till individuella höjder.

Sist men inte minst får Swadro TC 1250 även höga betyg när man ser till skydd och transportsäkerhet. Exempelvis finns ett skydd som täcker ramens känsliga delar från smuts och damm, en belysningsenhet på varningspanelen och även LED-belysning (inklusive Krones logo) som ger en god transportsäkerhet.

Användbara tillbehör

Som ytterligare extrautrustning erbjuder Krone en mittplacerad strängduk som automatiskt höjs till transportläge när rotorerna fälls upp. Strängduken ser till att strängarna blir bra även i besvärliga hörn och när man samlar material från en sida. Dessutom kan den nya strängläggaren även utrustas med LED-lampor för bra arbetsbelysning även om man arbetar i skymning, på natten eller när det råder dåliga siktförhållanden.

Swadro TC 1250

Arbetsbredd: 9,80 till 12,50 m
Strängbredd: 1,40 till 2,20 m
Transportbredd: 2,99 m
Transporthöjd: 3,99 m (utan att fälla in pinnarmarna)
Vikt: cirka 4 900 kg
Effektbehov: från 59 kW (80 hk)
Hydraulkrav: 1 enkelverkade, 1 dubbelverkande