En högpresterande grönytemaskin som effektivt kan ta bort hästspillning samt klippa gräs, tistlar och annat ogräs för smidig uppsamling. Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri köpte en Amazone Horsehopper, ett val han inte ångrar. – Horsehoppern fungerar helt perfekt för våra stora ytor, säger Tobias Hansson.

På Västra Hoby Stuteri, strax utanför Lund, har man sedan början av 1900-talet bedrivit ett framgångsrikt avelsarbete för att få fram sporthästar av yppersta klass. Uppfödningens huvudfokus ligger på dressyr, men en och annan hopphäst föds också på gården.

Tobias Hansson, 49, äger och driver i dag verksamheten som består av ett 70-tal hästar, där det i år fötts 11 föl och 2024 får hästgården förhoppningsvis tillökning med ytterligare 15 föl.

Stuteriet har under den senaste tioårsperioden haft flera lyckosamma år med många högpresterande tävlingshästar som bland annat vunnit olika unghästklasser, championat och hingstprov.

Lättskött underhåll

På hästgården finns stora, öppna ytor med beten och hagar som kräver regelbunden skötsel och underhåll. För att både underlätta och effektivisera underhållsarbetet har Västra Hoby Stuteri valt att investera i en Horsehopper HH 2100 Super från Amazone och leverantören Agrizon Maskin AB.

Modellen har en arbetsbredd på 2,1 meter och är utrustad med en roterande klipptrumma där skarpa ving- och vertikalknivar gör att gräset noggrant klipps, samtidigt som växtdelar och hästspillning samlas i uppsamlaren. Allt för att göra underhållsarbetet så smidigt och lättskött som möjligt.

Horsehoppern gör det enkelt att rensa bort hästspillning från hagarna. Maskinen bidrar även till att du sparar på kroppen då den tar bort manuellt, tungt handarbete som mockning. Dessutom klipper den gräset väldigt fint och ger ytorna ett randigt mönster liknande en professionell fotbollsplan, säger Tobias Hansson.

Horsehoppern kopplas eller hängs i traktorns trepunktslyft och ansluts till ett kraftuttag.

Minska parasitspridningen

Han lyfter fram att hästvälfärden är det viktigaste och välskötta hagar ger friskare hästar. Det är därför särskilt angeläget att hålla nere parasittrycket och få bort ratorna i hagarna, det vill säga de ytor som inte blir avbetade utan syns som förvuxet gräs, med eller utan spillningshögar.

På hästgården användes tidigare en betesputs, vilket innebar mer tidskrävande och fysiskt arbete med att rensa i marker med rator. Att köra med en vanlig puts strör dessutom ut hästspillningen och sprider eventuella parasiter. En central funktion med Horsehopper är att effektivt höja beteshagarnas hygien.

– Det lönar sig alltid i längden om hästarna mår bra. Horsehoppern bidrar till att hålla snyggt och rent i hagen. Jag kör med maskinen ungefär varannan vecka. Dels kan du använda den till att klippa och plocka gräs tillsammans med hästspillningen, eller så kan du välja att bara slå av gräset och köra sönder spillningen som torkar ut.

Renare gårdsmiljö

Horsehoppern kan även ta bort höga tistlar och andra ogräs, som om de bara slås av och blir liggande på marken, kan torka och fröa av sig. Kardborrar i hagen kan i värsta fall ge ögonskador på hästen. Maskinen kan också användas för att effektivt samla upp löv under hösten.

Tobias Hansson konstaterar att det finns många nyttor med Horsehoppern och en annan stor fördel är att även gårdsmiljön blivit renare. Genom att putsa regelbundet med Horsehopper förbättras hygienen och hagarna kan brukas mer intensivt.

– Det ger färre flugor och mindre lukt. Något som är särskilt uppskattat eftersom jag har många hästar nära boningshuset på gården, säger Tobias Hansson.

Tilläggas kan att Horsehopper finns i tre olika modeller av varierande storlek med hög kapacitet, vilket gör den perfekt för stora som små betesmarker. Amazone erbjuder dessutom en förlängd fabriksgaranti på 24 månader.

 

Stuteriet har flera stora, öppna ytor och ett 70-tal hästar i behov av rena och fina hagar.