Krone utökar sitt exakthacksprogram med två V12 maskiner.

Krone lanserar två nya exakthackar, modellerna 980 och 1080, i segmentet 900 till 1100 hästkrafter.

Världens kraftfullaste lantbruksmaskin är för närvarande BiG X 1180 på 1156 hästkrafter. Den har gjort bra ifrån sig på marknaden sedan den introducerades 2018. BiG X 1180 och de två nya BiG X, 980 och 1080, drivs med en Liebherr V12 motor, en motor som kännetecknas av sina praktiska egenskaper med bland annat ett utökat intervall för oljebyte samt service av filter och ventiler. Samtliga modeller i serien följer självklart Steg 5 och Tier 4f standarder (det senare kräver endast SCR-behandling av avgaser).

Ett annat starkt försäljningsargument för Krones två, nya exakthackar är den modifierade PowerSplit-funktionen. PowerSplit betyder att man, genom en knapptryckning, kan anpassa den tillgängliga motoreffekten till aktuellt behov. När full motoreffekt inte behövs kan föraren låta PowerSplit styra BiG X i det ekonomiska Eco-Power läget. Fördelarna med denna teknik är ökad effektivitet och en bättre bränsleekonomi. I situationer som kräver full motoreffekt väljer föraren, som en jämförelse, X-Power. Detta kan även aktiveras automatiskt och steglöst från de olika effektnivåerna, en teknik som tydligt ökar förarens komfort i det dagliga arbetet.

En annan användbar funktionen är tillvalet motorvarvsstyrning, som hjälper till att reducera bränsleförbrukningen, genom att automatiskt sänka motorvarvet (exempelvis när nästa ensilagetransportvagn närmar sig).

Innovativ stärkning av komfort och prestanda

Under de senaste decennierna har Krone utvecklat banbrytande, användbara och praktiska innovationer samt unika funktioner för sina exakthackar.. En av de mest utmärkande funktionerna är den innovativa grödflödesfunktionen som består av sex förkompressionsvalsar, den massiva knivtrumman och OptiMaxx 305 CornConditioner, som är den största i sitt slag. Tack vare den enorma krossytan säkerställs intensiv bearbetning av kärnor och stjälkar. En annan unik funktion är VariStream-systemet som består av ett fjäderbelastat botten under knivtrumman och en fjäderbelastad platta bakom materialacceleratorn. Den gör att ett smidigt materialflöde genom maskinen säkerställs, utan att det bildas stoppar. Systemet gör att föraren kan använda maskinen till dess yttersta och sänka bränsleförbrukningen per timme.

En annan praktisk detalj är Krone VariLOC, en växellåda i remskivan som driver knivtrumman vilket gör BiG X till en mångsidig allroundmaskin. Genom att lätt minska trummans hastighet från 1250 till 800 rpm, kan föraren öka snittlängden med upp till 50 procent, en intelligent lösning för snabba växlingar från kort till lång snittlängd och för maximal mångsidighet.

Andra populära tillval på Krones exakthackar är Krones hyttlyft och det unika XtraPower systemet. Det senare är en onlinefunktion som erbjuder förarna möjligheten att öka motoreffekten i maskinen för en begränsad tidsperiod. Det finns XtraPower 100 för BiG X 980 och BiG X1080 samt XtraPower 200 för BiG X 980.

Lika användbart och effektivt är NIR Control sensorn som hjälper till att mäta och registrera näringsnivåer i gräs-, majs- och helsädsensilage samtidigt som grödan skördas. Denna sensor, som mottagit åtskilliga DLG-utmärkelser, är lämplig för användning på BiG X samt på Zunhammer flytgödselspridare.

Sist men inte minst är nya BiG X 980 och Big X 1080 utrustade med SmartConnect, en standardtelematikenhet som erbjuder insamling och överföring av maskindata i realtid. Denna data kan då kommuniceras vidare till Krone SmartTelematics och/eller överföras till ett gårdshanteringssystem via agrirouter.

Big X modeller med V12-motor:
Ny: BiG X 980: 720 kW / 979 hk
Ny: BiG X 1080: 790 kW / 1074 hk
BiG X 1180 (sedan 2018): 850 kW / 1156 hk