Lars Jönsson, 59, är tredje generationen lantbrukare på Valsegården i Trolle Ljungby, strax utanför Kristianstad. På släktgården bedrivs mjölkproduktion med tillhörande växtodling, där flertalet lantbruksmaskiner från Amazone bidrar till att både optimera och effektivisera jordbruket.

Det var Lars far, Erik Jönsson, som anskaffade den första Amazone-maskinen till Valsegården, från Rinkaby Maskin.

Sedan dess har maskinstallet fyllts på och för närvarande inryms fem lantbruksmaskiner från Amazone. Ett maskinval som visat sig vara lyckosamt för flera olika generationer brukare av gården.

– Min far handlade alltid maskiner från Rinkaby Maskin, men det var lite slumpartat att det blev just Amazone. Beslutet är dock inget som vi behövt ångra. Jag har fortsatt på samma inslagna väg och det känns naturligt för mig att välja Amazone, säger Lars Jönsson.

– Deras lantbruksmaskiner håller genomgående en mycket hög kvalité. De är gedigna och rejäla i sin konstruktion, samtidigt som de är lätta att begripa sig på. Jag gillar verkligen att Amazone har en bra kombination av enkelhet och hög driftsäkerhet, fortsätter han.

 

– Amazone-maskinerna är gedigna och rejäla i sin konstruktion, säger Lars Jönsson (till höger), på Valsegården i Trolle Ljungby.

Spindeln i nätet

Lars Jönsson driver numera Valsegården tillsammans med sin dotter Sara och hennes make Mathias Olofsson. Gården har brukats av släkten i närmare 100 år och här finns i dagsläget en besättning på 150 mjölkkor där produktionen ligger på cirka 11 000 kilo mjölk per ko. Dessutom bedrivs växtodling på omkring 250 hektar, varav merparten är arrende. Här odlas stärkelsepotatis, spannmål och djurfoder i form av majs och vall.

På gården finns också två heltidsanställda och en anställd på halvtid. De sköter mycket av det dagliga arbetet med mjölkproduktionen och jordbruket, medan Lars fungerar lite som spindeln i nätet och är verksam där han bäst behövs.

– Jag kör flera av maskinerna i växtodlingen och är särskilt förtjust i såmaskinen som är en Amazone Citan. Den har en fantastisk kapacitet och fungerar jättebra för sådd på hösten efter potatisen.

Växtskyddsspruta på ingång

I drift på Valsegården finns en såmaskin, plog, kultivator, tallriksharv och gödselspridare – allt av märket Amazone. Nyligen köptes också en växtskyddsspruta av modellen Amazone UX 4200 Special. Sprutan är i princip fullutrustad och levereras till hösten.

Lars Jönsson berättar att det ställs stora krav på dagens växtskyddssprutor. Han har goda förhoppningar om att nyförvärvet från Amazone ska fungera smidigare och optimera effektiviteten i växtskyddsarbetet, jämfört med hans gamla spruta av märket Moteska.

– Här finns en helt annan ramp med automatisk höjdinställning och tanken är att Amazone-sprutan ska komma enklare till användning. Det blir mer exakt i spridningen av bekämpningspreparat och varje munstycke har sektionsavstängning, vilket innebär att man kan spruta enbart där det behövs och ingen annanstans. Vi kan därmed minska på användningen av preparat, något som gynnar både miljö och

 

Lars Jönsson har sedan lång tid tillbaka en stor förkärlek för lantbruksmaskiner från Amazone. Nyligen köptes också en växtskyddsspruta av modellen Amazone UX 4200 Special. Sprutan är i princip fullutrustad och levereras till hösten.

Välfungerande samarbete

Samtliga av gårdens lantbruksmaskiner från Amazone är köpta hos Rinkaby Maskin och leverantören Söderberg & Haak Maskin. Enligt Lars Jönsson fungerar samarbetet med säljaren Rinkaby Maskin mycket bra och speciellt nöjd är han med deras personliga touch och goda bemötande.

– De är mycket trevliga och man känner sig verkligen välkommen när man kommer dit. Min far brukade köra dit från och till när han blev kaffesugen och jag har även varit med sedan barnsben för att kolla på maskinerna. I dessa pandemitider är det kanske inte aktuellt, men de har tidigare anordnat gårdsbesök och resor till bland annat Amazone-fabriken i Tyskland. Det är positiva initiativ som är högt uppskattat av många kunder, konstaterar Lars Jönsson.

Lars Jönsson

Ålder: 59 år.
Bor: På Valsegården i Trolle Ljungby, Kristianstads kommun.
Familj: Frun Katrin, dottern Sara och svärsonen Mathias Olofsson.
Gör: Lantbrukare med mjölkproduktion och växtodling.
Produktion: Mjölkbesättning på 150 kor där produktionen ligger på drygt 11 000 kilo mjölk per ko.
Odling: Stärkelsepotatis, spannmål, majs och vall odlas på cirka 250 hektar åkermark.

Amazone-maskiner

Rinkaby Maskin har sålt följande lantbruksmaskiner från Amazone till Valsegården:

  • Amazone Catros
  • Amazone Citan
  • Amazone Cenius
  • Amazone ZA-V 3200
  • Amazone Cayros
  • Amazone UX 4200 Special