Ökad precision från en innovativ design

Krone har gett sina ZX supersnittvagnar en uppdatering som optimerar både pickupen och flödet in i maskinen. Uppdateringen leder till en ännu högre snittprecision samtidigt som man säkerställer en skonsam behandling av materialet och även reducerar den ingående effekten.

Eftersom traktorer blir allt starkare och det är vanligt med en uteffekt på kraftuttaget på 400 hästkrafter, kan även supersnittvagnarna utveckla genomströmning utan motstycke, framförallt om man kört före med en strängläggare med hög kapacitet. Som en respons på dessa trender, har Krone genomfört en viktig revision och optimering av snittsystemet på ZX.

Detta kunde göras då man introducerade en ny tillverkningsteknik som möjliggjorde viss finjustering av materialflödet genom ZX snittsystemet och då uppnåddes en ännu högre precision på det saxliknande snittverket. Tillverkningstekniken förlitar sig på innovativ robotsvetsning som minimerar tillverkningstoleranserna på rotorns inmatningsfingrar och även på själva inmatningsrotorn. Utöver detta har man förbättrat styrningen av knivarna i knivbottenplåten genom att spåren förfinats och det är en längre styrning på baksidan av bottenplåten. Detta tillsammans gör att styrningen av knivarna blir bättre i båda ändarna för varje kniv.

Nytt: Krone SplitCut
Krone SplitCut är en helt ny innovation – ett system bestående av två plattor, som är placerade mellan de yttersta rotorstjärnorna och väggarna. Dessa plattor säkerställer att osnittat material inte flödar förbi rotorn och hamnar inne i maskinen. Materialflödet delas, det passerar de yttersta knivarna och följer med ytterstjärnorna tillbaka till framsidan och styrs via deflektorplåtar inåt i rotorn för att skäras igen och matas in i maskinen.
En annan fördel med ZX nya snittsystem är den skonsamma materialhanteringen som uppnås genom att man optimerar de långa topp-plattorna på inmatningsfingrarna och då ökar den totala materialflödesytan med 50 procent. Resultatet är ett exemplariskt materialflöde, ett välpackat material och en enastående foderkvalitet, oavsett skördeförhållanden.

Heavy-duty komponenter
Ny tillverkningsteknik har även gjort det möjligt att optimera funktionen i snittsystemet genom att använda kraftigare komponenter i det individuella knivskyddssystemet och förbättra interaktionen av dessa. Knivbladen, som härdats två gånger, är nyutvecklade och står inte bara emot mer påfrestningar utan fungerar även excellent oavsett skördeförhållande och gröda. Den vågiga knivseggen, är även den optimerad för att möjliggöra att knivseggen flyttas närmre inmatningsfingrarnas topp-plattor.

Optimerat varvtal på rotorn är tillgängligt som tillval
Lika praktiskt är det nya tillvalet för ZX-modellerna. Detta säkerställer perfekta snitt oavsett skördeförhållande och traktor eftersom föraren kan sänka hastigheten på rotorn när man har ZX bakom en traktor med färre än 250 hästkrafter eller om man skördar tunna strängar. Dessutom säkerställer Powerbelt maximal genomströmning oavsett förhållanden genom att det absorberar de toppbelastningar som kan uppstå när man skördar strängar som är tunga eller om materialet har klumpat sig.