På Runestens gård har Stefan Johansson troget köpt traktorer från Söderberg & Haak-anläggningen i Veddige. Nu är han inne på sin tredje Deutz-Fahr och skulle aldrig byta ut den mot någon annan modell!
”Den är perfekt, helt lagom, funkar till allt!”

På Runestens gård finns ett femtontal hästar. Gården har 35 hektar mark, framför allt öppen jord, beten och hagar. Åkermarken brukas inte, gården är en renodlad hästgård. Stefans dotter Evelyn är tävlingsryttare och ägnar sig även åt en del uppfödning och försäljning. Dessutom driver hon en gårdsbutik med ridsportartiklar.
– Jag är en trogen köpare av Deutz-Fahr, och har alltid försett mina med en lastare. Utöver det har jag nuförtiden två eminenta Dalbo ringvältar efter att jag sett hur man på Falsterbo skötte ridbanorna, berättar Stefan Johansson.
Stefan har investerat i en mindre på två meter samt en större med tre sektorer.
– Båda är väldigt matnyttiga för oss som har hästgård. Ringvälten från Dalbo återställer ridbanorna till perfekt underlag efter ridning. Den mindre funkar bra i hästhagarna också, säger han.

Goda komplement gör maskinparken komplett
Stefan Johansson har kompletterat sin maskinpark med en midjestyrd lastmaskin som även kan användas med gafflar.
– Ja, den kan jag köra ensilagebalar med exempelvis. Den funkar till de arbetsuppgifter där traktorn inte är lika lämplig, och på en hästgård händer ju alltid något, så det är bra att ha en.
Alldeles nyligen införskaffade Stefan även en Amazone Horsehopper, en så kallad mockningsmaskin som rengör, klipper och vertikalskär i hagarna för en bättre återväxt. Den går även att samla löv i, något som blir aktuellt på höstarna i den park som hör till Runestens Gård.

Liten maskin gör stort arbete
Andra fördelar med Horsehopper är att den sparar både kropp och miljö då den tar bort manuellt, tungt arbete som mockning. Det blir också mindre flugor och lukt eftersom gårdsmiljön blir renare.<
Att köra med en vanlig puts i hagarna, kastar bara runt hästgödseln och sprider eventuella parasiter. Horsehopper är stark, den klipper noggrant och gräset plockas upp tillsammans med hästens spillning. Förutom gödsel, tar maskinen även bort tistlar och andra ogräs, vilket är bra då kardborrar kan komma in och skada hästens ögon. Genom att putsa regelbundet med Horsehopper förbättras hygienen och hagarna kan användas mer intensivt. Detta vinner alla på: Djur, miljö och människa.

Underhåll och inbyten
Stefan Johansson byter sina maskiner cirka var tredje år.
– Då håller jag mig till en krångelfri process – jag väger nyinköp mot underhåll som jag inte är speciellt bra på, säger han.
Stefan är mycket nöjd med sina val av maskiner och poängterar hur väl de fyller sin funktion och hur perfekt anpassade de är för ändamålet.
– Det är små proffsmaskiner! Enkla att hantera, med stor prestanda.