Krone utökar sitt rotorvändaresortiment. OptiTurn pinnar och ökad komfort

Krone presenterar fyra, nya bogserade rotorvändare med arbetsbredd från 9,00 till 11,20 m. De nya rotorvändarna i Vendro-serien, som kommer att finnas tillgängliga nästa säsong, har modellnamnen Vendro T 900, Vendro T 1020 och Vendro T 1120 (tvåpunktsburen) samt Vendro C 1120 (högt eller lågt drag eller trepunktslyft).

Tack vare tvåpunktsfjädringssystemet (trepunkt på Vendro C 1120) passar de nya modellerna även för mindre traktorer, från ungefär 50 hästkrafter. En annan pluspoäng är att samtliga nuvarande Vendro-modeller har OptiTurn rotorn som standardspecifikation. Detta gör att rotorhjulen rör sig i nära anslutning till de patenterade Krone OptiTurn pinnarna för en exceptionell markföljning. 3D-pinnarna samlar materialet väldigt noggrant och sprider det likaledes med maximal exakthet.
Samtidigt innebär Krones OptiTurn design att maskinen blir allt mångsidigare, eftersom den kan användas för både vändning och räfsning genom att kastvinkeln ändras till ett av fyra lägen (för att passa aktuell arbetsuppgift). En brant vinkel resulterar i en intensiv bearbetning medan en planare vinkel vänder runt materialet för snabbare torkning.

De nya Vendro-modellerna får höga betyg när det gäller reaktion och förarkomfort. Tack vare sekvensstyrningen fäller det dubbelverkande hopfällningssystemet inom sekunder samman armarna och underredet till transport- / arbetsläge, en lösning som eliminerar risken för förarfel och behov av att släppa spärren för armarna mekaniskt med hjälp av ett rep.
Uppdateringen täcker även in transportunderredet som får högre markfrigång i transportläge och snabbare byte mellan lägena. En annan praktisk uppdatering är att belysningspaketet svängs upp under arbetet vilket innebär att belysningen förblir ren inför transportkörningen.

Kantspridningen styrs, som standard, hydrauliskt på samtliga nya Vendro-modeller och hanteras bekvämt från hytten. Stödhjulen styrs med en hydraulkolv centralt placerad på gränsspridningsbommen. Tack vare att rotorvinklarna justeras bekvämt och steglöst, från vänster till höger, kan maskinen arbeta vid uppförslut och ändå motverka att materialet driver. På så sätt kan grovfodret vändas på bästa möjliga sätt även på de brantaste fält och över hela arbetsbredden.

Vältestade komponenter

Precis som Krones övriga rotorvändare har även de nya modellerna en helt mekanisk drivlina. Drivlinan består av en huvudväxellåda med frihjulskoppling, drivaxlarna, de underhållsfria Octo Link fingerkopplingarna plus rotorväxellådorna som är tätade för minimalt underhåll. Samtliga komponenter har gjorts lättare för en minskad maskinvikt och för att maskinen ska kräva mindre dragkraft, men utan att varken kompromissa med stabilitet eller funktionalitet.

Vendro C 1120 och Vendro C 1120 Plus

Vendro C 1120 finns tillgänglig med ett antal olika tillval: standardkopplingen är ett drag med 40 mm ring för övre eller nedre tillkoppling. Ett kuldrag på 80 mm och ett pivoterande drag finns även de tillgängliga som tillval. Vendro C 1120 Plus modellen har upphängningsram för trepunktslyft som standard.

Sidovingarna sekvensstyrs från ett enkelverkande hydrauluttag för absolut stabilitet på sluttningar. Vendro C 1120 är utrustad med 10.0/75-15.3 däck som standard men finns även tillgänglig med (15.0/55-17) som tillval.
Arbetshöjden ställs snabbt in med en vev eller hydrauliskt från hytten. Det speciella med Vendro C 1120 är att chassit använder transporthjulen som ledande hjul i fält. Transporthjulen snurrar nära de kretsande pinnarna, OptiTurn pinnarna styrs stadigt längs ytterkanterna för att uppnå exemplarisk kvalitet på både vändningen och fodret.

En annan bekväm funktion på Vendro C 1120 är transportaxlarnas hydrauliska flytsystem vilket är en standardfunktion.
Det intelligenta viktfördelningssystemet säkerställer en ren och stabil körning på vändtegen och det motverkar att maskinen tar i marken. För ytterligare förarkomfort, är Vendro C 1120 även tillgänglig med hydraulisk strängduk för vändning längs fältkanter: enheten monteras på höger sida i körriktningen.

Tekniska data – en överblick

Vendro T 900
Arbetsbredd: 9,00 m
Transportbredd / -längd: 2,90 m – 3,92 m
Antal rotorer: 8
Rotordiameter: 1,50 m
Antal pinnarmar per rotor: 6
Tillkoppling: Tvåpunkt
Krav hydrauluttag: 2 dubbelverkande
Effektbehov: från 40 kW / 55 hk

Vendro T 1020
Arbetsbredd: 10,20 m
Transportbredd / -längd: 2,90 m – 3,85 m
Antal rotorer: 10
Rotordiameter: 1,38 m
Antal pinnarmar per rotor: 5
Tillkoppling: Tvåpunkt
Krav hydrauluttag: 2 dubbelverkande
Effektbehov: från 40 kW / 55 hk

Vendro T 1120
Arbetsbredd: 11.20 m
Transportbredd / -längd: 2,95 m – 3,85 m
Antal rotorer: 10
Rotordiameter: 1,50 m
Antal pinnarmar per rotor: 6
Tillkoppling: Tvåpunkt
Krav hydrauluttag: 2 dubbelverkande
Effektbehov: från 40 kW / 55 hk

Vendro C 1120
Arbetsbredd: 11.20 m
Transportbredd / -längd: 2,99 m / 5,00 m
Antal rotorer: 10
Rotordiameter: 1,50 m
Antal pinnarmar per rotor: 6
Tillkoppling: Övre och undre ringdrag, tillval kuldrag eller pivoterande drag
Krav hydrauluttag: 1 enkelverkande, 1 dubbelverkande
Effektbehov: från 40 kW / 55 hk

Vendro C 1120 Plus
Arbetsbredd: 11.20 m
Transportbredd / -längd: 2,99 m /5,00 m
Antal rotorer: 10
Rotordiameter: 1,50 m
Antal pinnarmar per rotor: 6
Tillkoppling: Trepunkt med spiralfjäder
Krav hydrauluttag: 1 enkelverkade, 1 dubbelverkande
Effektbehov: från 40 kW / 55 hk