Under Falsterbo Horse Show 2019 var det många som fick upp ögonen för de två vältarna av modellen Combiflex, från DALBO, som bidrog starkt till att den gröna gräsbanan kunde hålla sin höga kvalité genom hela tävlingen.

– Med DALBO-vältarna kunde vi både spara tid och optimera banunderhållet, säger Jon Spanne, maskinförare på Falsterbo Horse Show.

Vältarna från DALBO bidrog till att effektivisera banunderhållet senast Falsterbo Horse Show begav sig.

 Med drygt 1 000 hästar och ryttare, ett 50-tal olika tävlingsklasser, över 600 funktionärer och oftast över 60 000 besökare, är Falsterbo Horse Show sommarens givna höjdpunkt för väldigt många människor. Under nio dagar samlas såväl svenska som internationella ryttare i Falsterbo för att tävla i både hoppning och dressyr på absolut världsnivå.

Förutom högklassiga ridsporttävlingar med stor spänning och show, är Falsterbo Horse Show också en betydelsefull mötesplats där sponsorer, utställare, ryttare och publik träffas på en och samma plats. Det är med andra ord ett perfekt evenemang för att synas och nå ut till olika intressenter inom ridsporten.

Lyckat drag

I samband med senaste Falsterbo Horse Show, som arrangerades sommaren 2019, lånades två stycken DALBO-vältar, Combiflex 300 (arbetsbredd 3,0 m) och Combiflex 260 (arbetsbredd 2,6 m), ut av leverantören Söderberg & Haak Maskin. Ett mycket lyckat drag visade det sig eftersom de mångsidiga ringvältarna kom till god användning på tävlingens stora internationella gräsbana.

– DALBO-vältarna användes intensivt då vi vältade innan tävling, under tävling i samband med pauser och efter varje tävling. Det blev nog sammanlagt tio-tolv gånger per dag. Vi är jättenöjda med vältarna, säger Jon Spanne, maskinförare på Falsterbo Horse Show.

 Mer effektivt underhållsarbete

Han konstaterar att det är viktigt att välta både vid upphopp, nedslagsplatsen och mellan hinderstöden. Detta för att återställa gräsbanan, så att alla ryttare ska få likvärdiga tävlingsförutsättningar. Enligt Jon Spanne bidrog DALBO-vältarna till ett tidssparande och mer effektivt underhållsarbete.

Jon Spanne har jobbat med grönyteskötsel på Falsterbo Horse Show sedan 2015 och han är imponerad av DALBO-vältarnas höga prestationsförmåga. Foto: Privat

– De kompakta och lite tyngre vältarna gav ett högt marktryck och vi bara köra samma bansträcka en gång, medan vi tidigare var tvungna att köra samma sträcka två-tre gånger för att få samma effekt. DALBO-vältarna är enkla och följsamma att manövrera. Det är mycket uppskattat, särskilt då det under tävling gäller att vara redo köra ut med vältarna på banan så fort möjlighet ges, säger Jon Spanne.

Unika vältringar

Stig Persson, ansvarig för gräsbanorna på Falsterbo Horse Show, menar att DALBO-vältarna var en viktig pusselbit i skötselarbetet. Han lyfter särskilt fram fördelarna med vikten och storleken på vältringarna (50 cm) av typen SNOWFLAKE Cambridge-ring, som ger ett bra resultat oavsett om det handlar om att packa, finfördela jorden eller jämna till ytan.

– Vältarna är smidiga att använda både under tävling och för efterarbete, säger Stig Persson, ansvarig för gräsbanorna på Falsterbo Horse Show. Foto: Privat

– Prestandan på gräsytor är ypperlig, såväl vid tävling som vid efterarbete, då det inte handlar om en snabb insats utan ett långsiktigt underhållsarbete där hela ytan körs med välten. Vältringarna har en relativt stor diameter, det ger bättre effekt och stabilare körning jämfört med en vält med lägre vikt. Med DALBO-vältarna fick vi en produkt mer anpassad för våra ändamål, säger Stig Persson.

Mer information om DALBO Combiflex

Större lönsamhet med maskiner anpassade för hästägare

Kontakta din närmaste Söderberg & Haak återförsäljare